Uitnodiging onthulling monument Cosel

Hoolstraat 59, 6191 TW Beek, alvrens@gmail.com

Bankrelatie NL63RABO0307553523 t.n.v. Stichting Gedenkteken Jodentransporten naar Cosel, Brunssum.

Uitnodiging

Zeer Geachte Mevrouw/Heer,

Tussen 26 augustus en 10 december 1942 werden ruim 9000 Joodse mannen en jongens, die in de trein naar Auschwitz-Birkenau zaten, in het stadje Cosel gescheiden van hun gezinnen. Ongeveer 3500 van hen waren afkomstig van het kamp Westerbork. De grote meerderheid van hen bezweek tijdens dwangarbeid in een Joods werkkamp in Silezië of in een concentratiekamp. Aan deze grote groep slachtoffers van de Sjoa werd vrijwel nooit aandacht geschonken.

De Stichting Gedenkteken Jodentransporten naar Cosel zal op vrijdag 2 september een gedenkteken onthullen op het voormalige goederenstation van Cosel (nu: Kedzierzyn-Kozle, Polen), waar in 1942 de selecties plaatsvonden. Uw aanwezigheid bij deze onthulling wordt zeer op prijs gesteld.

Programma: Vrijdag 2 september 2016

15.30 uur. Ontvangst van de deelnemers bij het informatiepaneel vóór het personenstation van Kedzierzyn-Kozle, kruising Piastowska/ Kochanowskiego, Kedzierzyn-Kozle. Welkomstwoord door Mevrouw Sabina Nowosielska, burgemeester van Kedzierzyn-Kozle en door de heer Ralf Krewinkel, burgemeester van Heerlen en voorzitter van de Stichting Gedenkteken Jodentransporten naar Cosel.

15.45 uur. Gezamenlijke wandeling (300 meter) naar het perron van het voormalige goederenstation. Hier worden zes plaquettes in verschillende talen onthuld door nabestaanden en verwanten.

De onthullingen worden afgewisseld met het voorlezen van enkele korte getuigenissen van gedeporteerden naar Cosel, muziek,en korte toespraken.

De ceremonie wordt afgesloten met een Joods gebed, uitgesproken door Rabbijn Albert Ringer van de Liberaal Joodse Gemeente van Rotterdam.

Na afloop een kop koffie in het café tegenover het station.

Met de meeste hoogachting, namens de Stichting Gedenkteken Jodentransporten naar Cosel,

 

Ralf Krewinkel, voorzitter                                                           Annelies van Rens-Wilms, secretaris