Publicaties

Tussenstation Cosel

Bij Uitgeverij Verloren in Hilversum is het boek Tussenstation Cosel. Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië 1942-1945, van de hand van Herman en Annelies van Rens verschenen. Hieronder de informatie over de manier waarop kan worden besteld. De winkelprijs bedraagt €39,-.

U kunt bestellen bij de Maaslandse Monografieën in Maastricht. Als u € 39,- overmaakt op rekeningnummer NL70 INGB 0001 1751 76 (BIC: INGBNL2A) ten name van Stichting Maaslandse Monografieën, Postbus 83, 6200 AB Maastricht o.v.v. Cosel. Wilt u gelijktijdig een e-mail sturen naar info@lgog.nl met uw adresgegevens. U ontvangt een exemplaar franco thuis. Informatie bij info-shcl@maastrichtuniversity.nl .

Het boek kan ook worden besteld rechtstreeks via de uitgever.Uitgeverij Verloren, Torenlaan 25, 1211 JA Hilversum tel. 035-6859856, bestel@verloren.nl of via de site: www.verloren.nl

 

 

In 2009 rondde Herman van Rens zijn masteropleiding ‘Holocaust- en Genocidestudies’ af met een artikel over de massamoorden die plaatsvonden in 1936, tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. Het stuk, dat de titel draagt: ‘Pogrom of Genocidaal Proces? Massamoord tijdens de zes eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog, 17 juli tot december 1936’, vindt u hier.

Herman van Rens promoveerde in maart 2013 op een proefschrift, getiteld ‘Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog’ (Maaslandse Monografieën 76, Hilversum 2013). Annelies van Rens werkte mee aan het onderzoek en de publicatie. Het boek is uitverkocht, maar via de boekhandel of de uitgever kan het worden nabesteld als een exemplaar ‘printed on demand’. Voor een samenvatting van de inhoud, lees hier. Het boek bevat ook een lijst van alle Limburgse slachtoffers.

Herman en Annelies van Rens publiceerden in 2020 een boek over de deportatie van mannelijke Joden uit West-Europese landen naar dwangarbeiderskampen in Silezië. De mannen werden geselecteerd uit deportatietreinen naar Auschwitz. De selecties vonden plaats in het Silezische stadje Cosel. Het boek ’Tussenstation Cosel. Joodse mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië 1942-1945’ (Maaslandse Monografieën 85, Hilversum 2020) is te verkrijgen bij het RHCL in Maastricht en via de boekhandel. Het boek bevat lijsten van de kampen waarin de slachtoffers verbleven en van de transporten waaruit zij werden geselecteerd. Het boek geeft aanwijzingen hoe  lijsten van overlevenden en lijsten van bedrijven waarvoor de gevangenen moesten werken, kunnen worden verkregen. Voor een samenvatting van de inhoud, lees hier. Voor een samenvattend artikel over de transporten naar Cosel lees hier.