Praktische informatie over de reis naar Auschwitz en omgeving

Praktische informatie over de reis naar Auschwitz en omgeving

Wij organiseren  de Wetenschappelijke Herdenkingsreis naar Auschwitz en Cosel en omgeving van 16 tot 22 september 2023. Dat zal dan de tiende keerzijn sinds wij in 2013 hiermee startten. Wij bieden een programma dat meer wetenschappelijk, meer uitgebreid en historisch juister is dan de gebruikelijke Auschwitzreizen. De reis heeft bovendien het karakter van een herdenkingsreis waarbij ook nadruk wordt gelegd op het grootste Limburgse transport naar Auschwitz en Cosel op 28 augustus 1942.  De reis is echter niet louter een ‘Limburgse’ reis. Wij proberen door een combinatie van excursies en lezingen een overzicht te geven van de immense en dramatische gebeurtenis van de Holocaust of Shoah. De reis wordt georganiseerd samen met de Reisorganisatie Cliotravel en Reisbureau Het Zuiden-Jacobs Reizen in Valkenburg.

Wij streven naar een aantal van maximaal 30 personen.  De kosten voor de deelnemers liggen nog niet vast, maar zullen ongeveer € 1000 bedragen, afhankelijk van het aantal deelnemers en van de op dat moment geldende prijzen van de vliegtickets. Er wordt daarbij een toeslag van ongeveer € 120 gevraagd voor een eenpersoonskamer.  In de reissom is alles inbegrepen: de vliegreis, zes dagen volledig pension in een goed en eenvoudig hotel, maaltijd overdag, busvervoer in Polen, toegangsprijzen, wetenschappelijke begeleiding waaronder een dagelijkse lezing. Bovendien zullen wij een aantal weken vóór de reis een kennismakingsbijeenkomst organiseren voor de deelnemers aan de reis. Wijzelf vragen voor de begeleiding geen vergoeding.

In grote lijnen ziet het programma er als volgt uit:

  • Dag 1: vliegreis naar Katowice.  Na aankomst kennismaking en lezing ter voorbereiding op de eerste excursiedag.
  • Dag 2: busreis door de omgeving van Auschwitz waarbij getoond wordt dat het vernietigingskamp Auschwitz een onderdeel was van een veel groter project. Wij verwijzen hiervoor ook naar het uitvoerige programma op deze website. In de avond lezing ter voorbereiding op dag 3.
  • Dag 3: begeleide rondleiding rondom en door het ‘Stammlager’ Auschwitz I. In de avond lezing ter voorbereiding op dag 4.
  • Dag 4: bezoek aan Krakau. In de ochtend rondleiding gericht op wat gebeurde met de 3 miljoen Poolse Joden; de namiddag is vrij om de mooie stad Krakau te bezichtigen. In de avond lezing ter voorbereiding van dag 5.
  • Dag 5: bustocht en bezoek aan Cosel en omgeving waar duizenden Joodse mannen en jongens, onder wie veel Limburgers, werden vermoord. Wij verwijzen opnieuw naar het uitvoerige programma. In de avond lezing ter voorbereiding op de laatste excursiedag.
  • Dag 6: bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Voettocht van 1 ½ km over dezelfde weg die veel slachtoffers moesten lopen naar de gaskamer. Deze dag is het meest vermoeiend omdat ongeveer zeven kilometer moet worden gelopen over niet altijd gemakkelijk terrein.
  • Dag 7: terugvlucht naar Nederland.

U mag op zowel de heen- als de terugreis 23 kilo bagage pp meenemen, die moet worden ingecheckt. Daarnaast is slechts een kleine tas of rugzak toegestaan die mag worden meegenomen als handbagage. Deze moet onder de stoel in het vliegtuig passen.

U wordt verzocht zelf een reisverzekering af te sluiten. Het risico, mocht de reis niet kunnen doorgaan wegens ziekte van de begeleiders, is door ons collectief verzekerd. In deze tijd is het belangrijk te vermelden dat een eventuele annulering, nodig wegens het opflakkeren van de corona-epidemie, door alle verzekeringen is uitgesloten.

Wanneer u nadere informatie wilt, of een inschrijfformulier, stuur dan een mail naar alvrens@gmail.com. Dat formulier kunt u dan sturen naar Het Zuiden – Jacobs Reizen, De Valkenberg 3 6301 PM Valkenburg aan de Geul, tel 085-0670015, e-mail info@zuidenjacobsreizen.com. Als u besluit zich in te schrijven, stuur dan ook even een mail naar ons, alvrens@gmail.com .

Vriendelijke groet,

Annelies en Herman van Rens

Hoolstraat 59 6191 TW Beek

046-4373358

alvrens@gmail.com