Onthulling van het monument in Cosel – 2 september 2016

GG-00328 Cosel (Small)

Het informatiebord voor het personenstation
Het informatiebord voor het personenstation

2 September 2016 kwamen kwamen meer dan dertig Nederlanders en Fransen naar Kedzierzyn-Kozle, samen met honderd mensen uit de omgeving, voor de onthulling van het monument voor de 9000 Joodse mannen en jongens die hier werden gescheiden van hun gezinnen.

Bij het informatiepaneel voor het personenstation werden zij welkom geheten door burgemeester Sabina Nowosielska van Kedzierzyn-Kozle, en door Ralf Krewinkel, voorzitter van de Stichting Gedenkteken Jodentransporten naar Cosel.

(Alle foto’s zijn van Geert Goossens. Overname toegestaan met bronvermelding)

 

Hierna liepen allen de 300 meter die het informatiebord scheidt van het goederenstation. Daar sprak Eric Lemmens namens de Commissaris van de Koning in Limburg.

Zes mensen onthulden de zes plaquettes (in het Frans, Engels, Duits, Nederlands, Hebreeuws en Pools) op het perron van het goederenstation. Enkele getuigenissen van mensen die in Cosel uit de trein werden gehaald werden voorgelezen. De dichter Dan Lumey las een voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voor. Het duo Damian Surow zong en speelde liederen tijdens de onthulling.

De ceremonie werd afgesloten met een gebed voor de slachtoffers van de Sjoa, uitgesproken door Rabbijn Albert Ringer. Daarna werden kransen en bloemen gelegd.

Op de avond van deze vrijdag ging Albert Ringer tijdens een diner voor bij de viering van het begin van de Sabbat. Ron van Dartel, Nederlands ambassadeur in Polen, en Benoit Wesly, honorair consul van Israel, spraken een dankwoord.


In de pers: