Lezingen en documentaires terugkijken

Lunchlezing Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland, Urk, 3 juni 2021

Lezing over de transporten van Joden via Cosel naar dwangarbeiderskampen in Silezië 1942-1945.

[embedyt] https://youtu.be/K5XazNDTu8w[/embedyt]


Lezing over ‘Tussenstation Cosel’, 20 mei 2021

Lezing in het kader van de 13de Contactdag Joodse Studies van de Lage Landen van het Instituut voor Joodse Studies (Universiteit Antwerpen). Van augustus tot december 1942 stopten 39 treinen uit Frankrijk, Nederland en België, die op weg waren naar Auschwitz, in het station van het Silezische stadje Cosel. Bijna tienduizend Joodse mannen en jongens werden hier geselecteerd. In kampen in Silezië verrichtten zij dwangarbeid, waarbij de overgrote meerderheid bezweek. Hun lotgevallen waren lange tijd een witte plek in de historiografie. In “Tussenstation Cosel” wordt deze plek ingekleurd. De auteurs stuitten bij hun onderzoek op andere weinig bekende aspecten van de Shoah. De nazi’s wilden de Joden kwijt, maar konden hun arbeid niet missen. Door deze ambivalente houding nam het lijden van de slaven toe; dwangarbeid werd ‘Vernichtung durch Arbeit’. De gang van de mannen en jongens door meer dan honderd dwangarbeiderskampen, hun zware strijd om te overleven, hun pogingen om mens te blijven en uiteindelijk de ‘dodenmarsen’ worden beschreven. Het boek, voorzien van foto’s en kaarten, verscheen in 2020.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0a1kQ9OsDj4[/embedyt]


Boekpresentatie ‘Tussenstation Cosel’, 30 oktober 2020

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=6G0lUCQxQCc[/embedyt]


Limburg doc, Monument voor de laatste reis, 30 april 2017

Op het treinstation van de Poolse stad Cosel is in september 2016 een gedenkteken geplaatst dat verwijst naar de deportatie van joden in de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een initiatief van historicus Herman van Rens en zijn vrouw Annelies uit Beek. L1 maakte een documentaire van drie kwartier over deze deportatie.

Monument voor de laatste reis wordt uitgezonden in de reeks Limburg Doc. De documentaire werd gemaakt door Frank Ruber en cameraman Pascal Courbois.

 


Herman van Rens over de holocaust in Limburg, L1, 21 mei 2012

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sEE0Y7c05os[/embedyt]